Menjava oken

Menjava oken v stanovanju ali hiši je lahko del večje prenove doma ali pa se ljudje za njih odločajo zaradi težav, ki jih povzročajo. Največ ljudi začenja razmišljati o menjavi oken po približno 10 do 30 letih uporabe, če so bila okna kvalitetno izdelana in skozi leta dobro vzdrževana. Seveda pa se življenjske dobe oken ne more točno določiti. Okna se med seboj razlikujejo po materialih pa tudi po izdelavi, saj so nekatera okna bolj kvalitetna od drugih. Na dolgo (ali kratko) življenjsko dobo pa vplivajo tudi vremenske razmere, vzdrževanje in ostali razlogi, ki so pri vsakem lastniku edinstveni.

Menjava oken

Če razmišljate o menjavi oken, obstaja nekaj znakov, ki vam ne glede na vrsto okna sporočajo, da je primeren čas, da svoja okna zamenjate.

  1. Težko zapiranje in odpiranje oken

En prvih znakov, da je čas za zamenjavo oken je odpiranje in zapiranje oken. Če opazite, da s težavo odpirate okna ali pa se mehanizem zatika, je to znak, da nekaj ni v redu. Če se vam to dogaja pri novih oknih, vam mora to težavo rešiti proizvajalec, saj je velika verjetnost, da gre za napako v oknih ali pa so nastavitve nepravilne. Če pa so vaša okna že starejša, pa to po navadi pomeni, da je okovje že obrabljeno in je potrebna menjava oken.

  1. Motna stekla

Če opazite, da so stekla motna, je to morda znak, da so se notranja okna spustila. To pomeni, da so stekla motna, pa čeprav ste jih ravnokar skrbno očistili. Okna imajo namreč več slojev stekel. Največkrat gre za dvoslojna ali troslojna okna, kjer posamezen sloj stekla loči plin. To pomaga pri večji stopnji izolacije. Če se okno spusti, v medprostore pride zrak in posledično to pomeni, da izolacija ni več na taki ravni, kot bi morala biti. Ko opazite motna okna, se priporoča menjava oken .

  1. Slaba izolacija in tesnjenje oken

V povezavi z motnimi stekli, je razlog za menjavo oken tudi slabo tesnjenje in izolacija oken. Največkrat se to opazi, ko ob mrzlih dneh v notranjost skozi okna piha mrzel zrak, pa čeprav so okna popolnoma zaprta. Zaradi tega je potrebno dodatno ogrevati prostore, da se doseže željena temperatura. Slabo tesnjenje se lahko pokaže tudi ob deževnih dnevih, ko v notranjost prepušča voda V takih primerih je čim prej potrebna menjava oken.

  1. Želja po energijsko bolj varčni hiši

Čeprav to ni znak, da je treba okna nujno zamenjati, pa je vsekakor priporočljivo. Menjava oken s kvalitetnimi okni z dobrimi izolacijskimi lastnostmi, bodo vašo hišo naredila energijsko bolj varčno. Pri energijskih hišah se na mesečni ravni stroški praviloma zmanjšajo in en izmed razlogov so zagotovo tudi kvalitetna okna.

Kakšna okna izbrati?

Ko menite, da je potrebna menjava oken, lahko izbirate med različnimi modeli, ki jih ponuja podjetje Kosec tim. Vsaka vrsta oken ima svoje prednosti. Lesena okna so namenjena tistim, ki so ljubitelji tradicije. Za PVC okna se odločajo tisti, ki želijo cenovno ugodna okna z dolgo življenjsko dobo. ALU okna so najboljša izbira za zastekljevanje večjih površin. Tisti, ki se bodo odločili za ALU les okna, pa bodo dobili najboljšo možnost, ki je trenutno na trgu.

Vrh