Senčila za okna

Vsako okno zahteva neko vrsto senčila, da vas zavaruje pred sončnimi žarki in vam nudi določeno mero zasebnosti. Na trgu pa je ogromno različnih notranjih in zunanjih vrst senčil. Zato je lahko izbira težavna. Potrebno je upoštevati vse prednosti in lastnosti določenih senčil, da se na koncu odločite za taka senčila za okna, ki bodo najbolj primerna za vas. V nadaljevanju si preberite kakšne vrste senčil obstaja in kakšne so njihove lastnosti.

Notranje žaluzije

Notranje žaluzije so vrsta preprostejših senčil. Enostavno se namestijo na notranji okvir okenskih kril. Zaradi svoje izdelave lahko z njimi natančno regulirate količino svetlobe, ki jo boste spustili v prostor. Prav tako se notranje žaluzije pogosto uporablja kot dekorativni element, ki v prostor prinese določeno estetiko. Ker so nameščene na notranji strani, niso izpostavljene večjim zunanjim vplivom.

Zunanje žaluzije

Zunanje žaluzije so tako kot notranje žaluzije, priljubljena izbira za zaščito pred soncem. Notranjost ščitijo pred UV žarki in tudi vročino. Njihova velika prednost je nastavljanje lamel, da lahko kontrolirano spuščate svetlobo v prostor. Zaradi tega se v notranjosti ustvarja mehka svetloba. Zunanje lamele so priljubljena senčila za okna tudi v otroških sobah.

Rolete

Rolete spadajo med najpogosteje uporabljena senčila za okna. Njihova pomembna lastnost je učinkovita zaščita pred svetlobo in vročino. Ponujajo tudi popolno zatemnitev sredi dneva, kar ne moremo reči za vse vrste senčil. Rolete so tudi dober zvočni in toplotni izolator, poleg tega pa zagotavljajo dodatno varnost, če so spuščene. Ločimo različne vrste rolet: zunanje vidne, nadokenske in podometne rolete.

Screen rolo senčila

Screen rolo senčila za okna lahko uporabljate za zunanjo in notranjo uporabo. Ta vrsta senčil, bolj kot popolno zaščito pred svetlobo, preprečuje bleščanje v prostoru. Tako se v prostoru naredi prijetna naravna svetloba. Screen rolo senčila za okna delujejo tudi kot toplotni izolator, poleg tega pa se jih lahko uporablja namesto komarnika. Pri izbiri screen rolo senčil imate na voljo ogromno barv in tkanin, tako da se res skladajo z vašim domovanjem.

Plise senčila

Plise senčila za okna so poleg zastiranja svetlobe predvsem dekorativni element, ki se ga zelo enostavno upravlja. Namesti se jih neposredno na okensko krilo. Uporabljate jih lahko doma, priljubljena pa so tudi v poslovnih prostorih. Izbirate lahko med različnimi materiali tkanin, ki imajo določene stopnje zasenčitve oz. zatemnitve. Največja prednost plise senčil je ta, da so na voljo v različnih oblikah, tudi v okroglih, trikotnih in so primerna tudi za zelo velike steklene površine.

Polkna

Polkna so še vedno eleganten in uporaben dodatek vaši hiši. Z njimi bo vsaka hiša dajala občutek tradicionalnosti. Poleg svoje dekorativne vloge, imajo polkna tudi zaščitno vlogo. Bolje kot katerokoli drugo senčilo vam nudi toplotno in zvočno izolacijo. Polkna imajo tudi pomembno protivlomno funkcijo, ki je druga senčila nimajo. Poleg tega pa lahko s polkni v vsakem trenutku dneva prostor popolnoma zatemnite.

Tende in markize

Tende in markize pridejo v poštev, ko je govora o zaščiti pred soncem na vrtu ali terasi. Kljub temu dodatno varujejo okna pred soncem. Gre za kvalitetno senčilo, ki je zaradi izpostavljenosti vremenskim pogojem, izdelano iz trpežnih materialov. Tende in markize tako ščitijo pred sončnimi žarki, vetrom, dežjem in podobno. Glede na želje lahko izbirate med različnimi barvami senčil z različnimi vrstami ohišja.

Vrh