Montaža oken

Kvalitetna okna so en razlog, da vam bodo okna dobro služila. Drug razlog, ki pa je prav tako zelo pomemben, pa je montaža oken. Če montaža ni opravljena profesionalno in po vseh smernicah, vam ne pomaga niti, če imate najdražja okna iz najkvalitetnejših materialov. Zato je smiselno razmisliti, da vam okna vgradijo strokovnjaki, ki imajo dovolj izkušenj in znanja, da bodo montažo oken opravili natančno in zadovoljivo. Seveda vam nihče ne more preprečiti, če želite okna v svojem domu namestiti sami. V takem primeru pa se morate pozanimati, kakšni so postopki, da bo montaža oken izvedena kvalitetno.

Vrste montaž oken

Pred montažo oken je potrebno izbrati vrsto in velikost oken. Mere morajo biti natančne, da so tudi okna izdelana tako, da se bodo popolnoma prilegala zidni odprtini. Ko pa so okna izdelana, se lahko začne montaža. Ločita se dve vrsti montaž oken. Klasična montaža in montaža po smernicah RAL.

Klasična montaža oken

Pri menjavi oken gre največkrat za klasično montažo oken. Najprej se zaščiti prostor in stene. Odstrani se pohištvo, da se ne poškoduje. Potem se odstranijo stara okna in lahko se začne montaža novih oken.

Ko se odstranjujejo stara okna, v večini primerov pride do poškodb sosednjih sten in špalet. Potrebno je preveriti, da se bodo nova okna prilegala zidni odprtini in narediti potrebne prilagoditve. Na nosilno konstrukcijo se pritrdi okvir. Mojster si pri tem lahko pomaga z vijaki, podložki in distančniki. Ta namestitev mora biti natančna, saj lahko v nasprotnem primeru pride do težav z okni. Špalete, torej prostor med oknom in steno se zapolni s poliuretansko (PU) peno. To omogoča izolacijo. Sledi namestitev kril in montaža ostalih okenskih elementov. Nato se izvedejo še druga zidarska dela, da se sanira okolica oken. Nazadnje sledi še čiščenje prostora.

RAL montaža oken

Največkrat se pri novogradnji oz. pri celotni prenovi hiše uporablja RAL montaža. Gre za montažo, ki zagotavlja boljšo izolacijo in tesnjenje, kot klasična montaža oken in je zato priljubljena pri varčnih hišah. Pri RAL montaži je treba o vgradnji razmišljati že pri gradnji. Mere oken in zidna odprtina se morata skoraj popolnoma prilegati in ni prostora za napake.

Že pri gradnji je treba narediti špaleto, ki je pravilnih dimenzij in oblike. Prav tako morajo biti linije ravne. Z razliko od klasične montaže, kjer se špaleto napolni s PU peno in so lahko odstopanja večja, gre pri RAL montaži za izolacijski trak, ki bo vstavljen v špaleto. Okvir se natančno pritrdi na nosilno konstrukcijo. Če so bila zidarska delo opravljena natančno, bo tudi pritrditev na nosilno konstrukcijo natančna. Tako kot pri klasični montaži nato sledi namestitev okenskih kril in ostalih elementov.

Montaža oken pri pooblaščenem prodajalcu

Večina ljudi se ob nakupu oken odloči tudi za profesionalno montažo oken. V večini primerov vam to nudi pooblaščen podajalec, kjer ste kupili nova okna. Tudi pri podjetju Kosec tim, se lahko ob nakupu oken odločite še montažo oken. Tako bodo vaša nova okna zmontirana kvalitetno in skladno z vsemi zahtevami. V podjetju Kosec tim se lahko namreč pohvalimo z dolgoletno tradicijo in ogromno zadovoljnih strank, ki so montažo svojih oken prepustili našim rokam.

Vrh